torstaina, lokakuuta 07, 2004

Teeskennellään

Minä selailen taas samaa numeroa:
kuvassa lady ajaa Ferraria.
Kuu kulkee pilvien taa;
nyt yöllä nousee valaita lahteen.
Rakastat kanssani aamukahteen.

Kauko Röyhkä: Matkustaa

Saitteko kiinni tunnelmasta? Hyvä.
Näin alkusoiton jälkeen, kun kaikki naiset ovat romantiikannälässä ja miehet melankoliassa keskustelemme nyt täällä Hämärässä vakavasti.

Rollon nippelitietoviisastelusta kiksinsä saavan kognitiivisen supereliitin edustaja näkyy tuolla edellisen länkytyksen kommenttilootassa raportoivan ärsyyntyvänsä teeskentelevästä kielenkäytöstä. Hupsis. Tommi, hei! Toivottavasti sinua lohduttaa se että uskon sinun jo miettineen asiaa tarkemmin, onhan sinulla kuitenkin sitä aivoaikaa ja prosessointitehoa kaiketikin riittämiin, toisin kuin meillä tyhmemmillä. Mutta puhutaanpa silti vähän kuitenkin juuri tästä asiasta. Eikä vaikka esimerkiksi siitä miksi sinua ärsyttää omasta mielestäsi platonisen puhtaan ja herkän konerakkautesi tahraaminen ajatuksella sen sisältämästä seksuaalisuudesta. Ei. Vaikka kiinnostavaahan sekin tietysti jonkun mielestä (vaikkapa minun) olisi. Nyt puhutaan teeskentelystä. Ja kielestä.

Minun psykologian tuntemukseni rajoittuu satunnaiseen kiinnostukseen ja lukiossa opetettuihin tiedokkeisiin. Silti käsitteet teeskentely ja kielenkäyttö tuntuvat sisältävän jonkin kummallisen viittauksen toisiinsa. Aivan kuin olisin jostakin joskus lukenut, että kielellinen, noh, vaikkapa koodekki kehittyisi juuri simulaation kautta. Puristamme siis aivojemme aivoituksia kielellisen järjestelmän läpi siten, että yritämme jatkuvasti teeskennellä, eli näytellä, simuloida eli lossata (Harri Jäppinen: Synonyymisanakirja, 1999) aivoituksiamme tarkoituksenamme saada nämä aivoitukset suorittamaan erilaisia tehtäviä. Oli se tehtävä sitten kaltaistesi puhtaan informaation miesten jalo tiedonvälityshalu tai minun kaltaisteni surkeiden luusereiden epätoivoinen yritys saada pillua. Yhtä kaikki olemme tässä mielessä näyttelijöitä ja teeskentelemme kielemme kanssa jotakin, mitä emme oikeasti kai ole.

Veikkaan, että se asia mikä sinua nyt ärsytti, meni kuitenkin tästä vähän sivummalle. Et kuitenkaan onnistunut yhdellä sanalla sitä ilmaisemaan ilman että ajatus länkyttämisestä alkoi vaatia tarttumista. Tai ehkä se olikin tarkoituksesi. Poor player/Good player? Ehkä reaktiossa on ratkaisu.

Veikkaan, että teeskentelemättömyys tarkoittaa mielestäsi aitoa. Ilman ponnisteluja synnytettyä, jokapäiväistä kauraa, todellista sisintä, joka ei siis varmaankaan voi myöskään olla opittua? Tuokin ajatus sortuu mielessäni mutkikkuuteen, jos miettii oppimista ja opettelua, tiedostettu tai tiedostamatonta kehittymistä ja persoonallisuuden muutoksia. Ehkä sinä fiksumpana keksitkin, mitä teeskentelemätön kielenkäyttö oikein oikeasti on.

Sen eetosta ettoneeksi ootellessa toteamme, että minun onneni on onneksi se, että täällä Hämärässä me, Mikko, keskustelemme aivoissamme näinkään syvällisistä asioista tavattoman harvoin. Ja se on todellakin hyvä se.

Ehkä jo ensi kerralla puhumme vähän baareista.

Siihen asti: thermopylai!

2 Comments:

Anonymous Anonyymi said...

Kommenttini oli alunperin tarkoitettu pidemmäksi. Karsin sen kahdesta syystä:

1. en vain osaa2. sinä voit kirjoittaa sen puolestani.

Jutussasi oli vain yksi virhe. En ole viisas vaan pikemminkin tyhmä. Aivoni ovat vain muljahtaneet nurinpäin. Ajatuksen matka synkässä elimessäni neuronilta toiselle on pitkä, lipsahdusaltis ja saastaisten himojen vainoama. Siksi se kannattaa mahdollisimman pian ulkoistaa turvaan kallon ulkopuolelle. Eli siis nettiin. Anteeksi.

3:25 ip.  
Blogger T.K. Makinen said...

Ei mitään asiaa minulla varsinaisesti. Halusin vain nähdä miltä tuo seuraava näyttää korostettuna:
"Oli se tehtävä sitten kaltaistesi puhtaan informaation miesten jalo tiedonvälityshalu tai minun kaltaisteni surkeiden luusereiden epätoivoinen yritys saada pillua. Yhtä kaikki olemme tässä mielessä näyttelijöitä ja teeskentelemme kielemme kanssa jotakin, mitä emme oikeasti kai ole."

1:49 ap.  

Lähetä kommentti

<< Home