torstaina, syyskuuta 09, 2004

Pieni mainosalan sanasto - Osa 1: A-C

A

Aihe - Tämän sanaston aihe on mainos, reklaami, eli se saasta mitä te kaikki siellä kotona inhoatte. Paljon parjattu, tuskin koskaan kehuttu. Paitsi tietysti mainosväen omissa selkääntaputtelujuhlissa, esim: Vuoden Huiput, Kultajyvät ja muut palkinnoitta jääneille happamat marjat.

AD - Art Director, suomeksi graafinen suunnittelija. Suuremmissa mainosjoukkueissa graafisen puolen esimies tahi -nainen.

Assari - Aadeen henkilökohtainen avustaja, eli henkilö, joka todellisuudessa usein tekee kaiken työn saamatta siitä kunniaa. “Työ tekijäänsä kiittää” – No, riippuu työstä.

B

BtoB - Business to Business. Yritysten välistä kauppaa tarkoittava lyhenne, jolla liian usein perustellaan se seikka, että myytävät tuotteet ovat a) kalliita ja b) käyttökelvottomia. Hei oikeesti, kaverit, yritykset eivät osta mitään, niitä ei ole olemassakaan, talotkaan eivät osta, koska ovat rautaa, terästä und betonia. Ihmiset ostavat. Jos ostavat.

Brief - eli briiffi Kirjallinen tai suullinen toimeksianto mainostoimistolle. Parhaimmillaan innoittava informaatiopläjäys, jossa tehtävä on kirkas, kohde selvä ja tavoitteet tarkoin määritelty. Sellainen briiffi yleensä kullataan, kiinnitetään platinalevylle ja ripustetaan neukkarin seinälle jälkipolvienkin inspiraatioksi.

C

CRM - Customer Relations Management, asiakkuuksien hallinta. Suosituhko markkinointimenetelmä tai -tyylisuunta. Sisältää usein monimutkaisia järjestelmiä ja paljon höpötystä, mutta on (kuten kaikki markkinointimenetelmät ja -tyylisuunnat) oikeasti erittäin simppeli ja itsestäänselvä juttu; asiakkaat kannattaa pitää, niitä ei kannata menettää. Ja siihen taas tarvitaan usein reklaamia.

CMYK - 4-väri, värikuva.

Copy - eli copywriter, joskus myös tekstisuunnittelija. “Kävelevä kongruenssivirhe”, “perässäkirjoittaja”, “kaveri, joka poimii AD:n puheesta kaikki sloganinsa”. AD:n työpari. Siis henkilö, joka vastaa mainosten tekstistä – ja puheistaan päätellen kaikesta muustakin. Kuten esim. kansainvälisestä politiikasta, maailman taloustilanteesta ja ihmiskunnan suurista keksinnöistä. Usein hätkähdyttävän kaunis nainen tai sitten erittäin ruma mies.